top of page

Skleroterapija


SKLEROTERAPIJA – efektyvus venų varikozės ir kapiliarų tinklo gydymas. Kokios pagrindinės priežastys lemia lėtinį veninės kojų kraujotakos sutrikimą ir kokie pagrindiniai simptomai vargina žmogų bei verčia kreiptis pas gydytoją?

Nustatyta, kad kas penktą šalies gyventoją vargina kojų kraujotakos sutrikimai, tinimai. Lietuvoje šiais negalavimais skundžiasi iki 300 tūkstančių žmonių. Paprastai, tai daugiau vyresnio amžiaus žmonės, tarp kurių didesnė dauguma moterų. Ši liga pasireiškia kas ketvirtai moteriai ir kas šeštam vyrui. Pastaraisiais metais pastebėta, kad venų varikozė vis labiau vystosi jauniems žmonėms. Iš viso to darome išvadą, kad būtina rūpintis savo kojomis, laiku imtis profilaktinių priemonių, išvengiant kojų veninės kraujotakos sutrikimų.

Dažniausi simptomai dėl kurių kreipiasi pacientai – išsiplėtusios-mazguotos venos kojose, kojų tinimai, niežulys, ypač blauzdose, ryškus kapiliarų tinklas, mėšlungiai, diskomforto pojūtis, dar vadinamas „sunkiomis-švininėmis“ kojomis, odos patamsėjimai ir sukietėjimai, ypač ties čiurna. Vėlesnėse stadijose – besivystantys tromboflebitai išsiplėtusiose varikozinėse venose, skausmingi sukietėjimai, atsivėrusios žaizdos blauzdose – dar vadinamos opomis. Liga gali komplikuotis infekcija opoje, o tromboflebitai sukelti giliųjų venų trombozę, iš kurių trombai keliauja į plaučių arterijas ir sukelia plaučių arterijos emboliją, kas neretai gali pasibaigti staigia paciento mirtimi.

Kaip matote, ši liga išties klastinga. Pirmi jos simptomai – nesunkūs kasdieniniai nusiskundimai, o ligai progresuojant gali kilti gyvybei pavojingos komplikacijos.

Šios ligos vystymuisi turi įtakos paciento lytis, nes kaip jau buvo minėta, vyrai serga rečiau. Vyrams ligą labiau nulemia genetika ir įgimtas jungiamojo audinio silpnumas. Be to liga greitai progresuoja esant stovimam, sunkiam darbui, aukštam ūgiui, nutukimui.

Moterims ligą lemia keletas papildomų veiksnių. Vienas svarbesnių momentų – hormoniniai svyravimai organizme. Nėštumo metu organizme vyrauja progesteronas, lemiantis venų sienelės tonuso pasikeitimą. Taip pat padidėjęs slėgis dubenyje, dėl augančio vaisiaus ir gimdos, lemia tai, kad kraujo sugrįžimas iš kojų į širdį tampa apsunkintas ir dar labiau plečia venų sieneles. Yra žinoma, kad du kartus gimdžiusios moterys venų varikoze serga dvigubai dažniau. Menopauzės metu hormonų svyravimai taip pat skatina ligos vystymąsi.

Be abejonės, moterims kaip ir vyrams ligos vystymuisi turi įtakos ir stovimas darbas, viršsvoris, darbas drėgnoje, karštoje aplinkoje. Moterų aprangos ypatybės yra nemažiau svarbios – aukštakulniai batai, ankšti rūbai, veržiantis trikotažas, trikdo veninio kraujo tėkmę kojose ir gali skatinti varikozės vystymąsi. Reikia paminėti ir kontraceptikus, ko pasekoje pakinta krešumo sistema bei greičiau vystosi tokios komplikacijos, kaip tromboflebitai, ar giliųjų venų trombozės.

Pristabdyti ligos vystymąsi galima naudojant įvairias profilaktines priemones. Yra nustatyta, kad profilaktinių priemonių, tokių, kaip elastinis gydomasis trikotažas, mankštos, režimo taikymas iki 50% sumažina komplikacijų atsiradimą. Bet tai nėra išsigelbėjimas. Negalima manyti, kad elastinių kojinių nešiojimas sustabdo ligos vystymąsi, kad venotonikų (vaistai, maisto papildai) vartojimas atstatys venų vožtuvų funkcijas. Būtent ligos priežasties, o ne simptomų šalinimas yra atliekamas venų varikozės operacinio (intervencinio) gydymo metu.

Daliai pacientų sergančių viena iš varikozės formų, vadinama retikulnėmis-tinklinėmis venomis, atliekant dvigubą skenavimą, poodžio venų kamienuose nerandama vožtuvų funkcijos sutrikimų. Šitiems pacientams pirmo pasirinkimo gydymo būdas yra SKLEROTERAPIJA.

Kas yra Skleroterapija? Skleroterapija tai procedūra, kurios metu į nepageidaujamą kraujagyslę, suleidžiamas medikamentas – sklerozantas. Skleroterapija pradėta taikyti 1920 metais. Ypač populiari tapo 1960m. ir iki šios dienos labai plačiai taikoma Europoje ir visame pasaulyje. Skleroterapija paprastai reikalauja keleto seansų ir gydymas skirtingais atvejais gali trukti nuo 1 iki 3 mėnesių.

Ką būtina žinoti apie skleroterapiją? Ypatingo pasiruošimo skleroterapijai nereikia. Svarbu planuoti savo gyvenimą gydymo metu, nes po procedūros gali susidaryti mėlynės, šiek tiek varginti lokalus skausmas, o po procedūros reikėtų pora savaičių vengti skrydžių lėktuvu, karštos vonios, pirties.

Kas vyksta skleroterapijos metu? Kaip minėjau, skleroterapijos metu vaistai suleidžiami į išsiplėtusias venas, kapiliarus. Jausmas panašus į uodo įkandimą. Po procedūros dėvimos elastines kojinės, kurias pacientui parekomenduoja gydytojas. Šios kojinės padeda sumažinti mėlynių atsiradimą, didina gydymo efektą, netgi sumažina procedūrų skaičių, bei apsaugo nuo giliųjų venų trombozės.

Kaip elgtis po skleroterapijos? Po procedūros gydytojas prašo aktyviai pavaikščioti. 24 valandas po procedūros būtina nešioti elastines kojines, vėliau jas reikėtų dėvėti tik dienomis iki sekančios procedūros. Po skleroterapijos reikia gyventi normalų gyvenimą, būti aktyviems ir bent 30 minučių per dieną aktyviai vaikščioti, betvengti sunkių darbų ir sporto. Po skleroterapijos procedūros negalima gydomų vietų tepti heparino geliais, stengtis nevartoti kraują skystinančių preparatų. Taip pat reikia vengti soliariumų, saulės tiesioginių spindulių, pirties ir vonios.

Kokios galimos skleroterapijos komplikacijos? Skleroterapija vienas saugiausių venų varikozės ir retikulinių venų gydymo metodų.

Po procedūros būna nežymus skausmas, kuris paprastai dingsta jau kitą dieną, injekcijos vietose gali pasitaikyti niežėjimas. Tokiais atvejais galima vartoti nuskausminančius vaistus 1 kartą per dieną.

Odos patamsėjimai injekcijų vietoje yra normali odos reakcija. Po 2-3 savaičių tai išnyksta.

Pacientus dažnai gąsdina odos sukietėjimai, bet tai normalus reiškinys, kuris būna dėl kraujo krešulio smulkiose kraujagyslėse susidarymo, po vaisto injekcijos. Per 2-3 savaites tai išnyksta ir tik labai retais atvejais gydytojui tenka krešuliuką iš venos pašalinti. Jei venos diametras būna didesnis, dėl krešuliukų susidarymo spindyje išsivysto venos uždegimas, kuris taip pat neturėtų gąsdinti ir praeina be specialaus gydymo per 2-3 savaites.

Teisingai taikant skleroterapijos metodikas, komplikacijos ypač retos. Bet pasikartosiu, kad skleroterapijai būtina ruoštis iš anksto, planuoti savo gyvenimą, atidėti tolimas keliones, vengti situacijų, kai kojoms gali tekti didesnis fizinis krūvis.

Ruduo ir žiema, pats geriausias laikas pašalinti negražų venų „piešinį“ jūsų kojose. Ateinanti vasara, nekels jokių rūpesčių, kai norėsite apnuoginti kojas.

Skirkite dėmesio savo sveikatai!

bottom of page