top of page

Reumatoidinis artritas

Diagnostika

Kartais gali praeiti keletas mėnesių, kol reumatoidinio artrito diagnozė tampa aiški. Diagnozei nustatyti atliekama:

1. Sąnarių rentgenogramos;

2. Bendrieji tyrimai – jie parodo uždegiminio proceso aktyvumą;

3. Kraujyje gali būti aptiktas ligai būdingas reumatoidinis faktorius;

4. Sąnario punkcija (įdūrimas į sąnario ertmę plona adata) bei gauto sąnarinio skysčio ištyrimas.

Tradicinis gydymas

Nėra vaistų, galinčių išgydyti reumatoidinį artritą, tačiau laiku pradėjus tinkamą gydymą (geriausia – per pirmą ligos pusmetį) galima pristabdyti ligos progresavimą ar pasiekti ilgalaikio palengvėjimo.

Gydymui naudojami vaistai:

1. Baziniai medikamentai (ligą modifikuojantys vaistai) – vaistai, veikiantys patį ligos vystymąsi. Jie mažina uždegimo aktyvumą, stabdo ligos progresavimą, tačiau gali sukelti ir nemažai šalutinių reiškinių, dėl kurių jus perspės gydantis gydytojas. Kiekvienas, sergantis reumatoidiniu artritu, turi būti gydomas bent vienu iš šių vaistų. Išimtys daromos tik tuomet, kai yra rimtų gretutinių ligų, arba šių vaistų negalima vartoti dėl atsiradusių komplikacijų. Pagrindiniai šios grupės vaistai: antimaliariniai vaistai (chlorochinas ir hidroksichlorochinas), sulfasalazinas, leflunomidas, aukso preparatai, imunosupresantai: azatioprinas, metotreksatas, ciklofosfamidas; kiti.

2. Gliukokortikoidai (prednizolonas, metilprednizolonas) – tai hormonai, slopinantys uždegimus. Jų gali būti skiriama tabletėmis gerti, injekcijomis į raumenis, veną, ar į labiausiai pažeistus sąnarius. Paūmėjimo metu skiriamos didesnės jų dozės, vėliau dozė mažinama iki palaikomosios. Mažinimo tempą ir dozės dydį turi nustatyti gydytojas!

3. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (diklofenakas, voltarenas, naproksenas, indometacinas, ketoprofenas, piroksikamas, kiti) – šie vaistai sumažina skausmą, patinimą, kitus uždegimo simptomus, tačiau jie nestabdo ligos progresavimo. Gydymui gali būti taikomos fizioterapinės procedūros, masažas. Jei sąnariai labai skausmingi ar deformuoti, gali tekti nešioti specialius įtvarus (tačiau dauguma jų yra skirti ne visai dienai – jie turi būti reguliariai nuimami, o sąnariai mankštinami). Kai kuriais atvejais prireikia chirurginio gydymo – sąnarių protezavimo ar sąnarius koreguojančių operacijų.

4. Biologinė terapija.

Gydymas PRP (trombocitais praturtintos plazmos) ar trombocitų citokinais koncentruotos kraujo plazmos injekcijomis

Dauguma įprastų gydymo būdų pasireiškia labiau ar mažiau išreikštais šalutiniais poveikiais, t.y. skrandžio ligomis, hormoninio pobūdžio sisteminiais šalutiniais reiškiniais( nutukimas, padidėjęs plaukuotumas). Biologinė terapija – vienas naujausių ir efektyviausių gydymo būdų, deja labai brangus ir ne visiems prieinamas.

Dabar sparčiai populiarėjantis efektyvus RA gydymo metodas – iš pačio žmogaus kraujo pagaminto serumo praturtinto įvairiomis regeneraciją skatinančiomis ir uždegimą slopinančiomis medžiagomis. Tai ypač populiarus gydymo būdas odontologijoje, sporto ir traumų medicinoje, veterinarijoje. Serumas suleidžiamas į skaudamus sąnarius (plaštakos smulkiuosius, kelio, peties sąnarius ir t.t.). Greitai numalšinamas skausmas, skatinama kremzlės regeneracija.

Gydymo privalumai:

  • natūralus metodas,

  • skatina autologinės regeneracijos jėgas,

  • malšina skausmą,

  • mažina uždegimą,

  • apsaugo kremzlę,

  • neturi šalutinio poveikio,

  • neįmanoma perdozuoti,

  • neribota gydymo trukmė,

  • gyvenimo kokybės gerinimas.

bottom of page